Letstel aan tanden / mond

Er zijn verschillende vormen van letsel aan tanden en mond mogelijk tijdens het beoefenen van sport. Dit kan zelfs zover gaan tot letsel aan nek, het kaakgewricht en de hersenen. Door het dragen van de juiste mondbeschermer is veel letsel te voorkomen of wordt de kracht van een klap op je mond dermate goed geabsorbeerd, zodat schade beperkt blijft. Hieronder een opsomming van de vier meest voorkomende vormen van letsel.

Hechting Lip

Door een val of klap op de mond kan een tand door de lip gaan of kan de lip door impact van de klap barsten. Dit met gevolg dat de lip gehecht dient te worden en er mogelijk altijd cosmetische schade zichtbaar is. Met het dragen van een goede mondbeschermer kan dit voorkomen worden. Een tand kan niet meer door de lip en de druk van een klap wordt door het dragen van het juiste bitje verdeeld waardoor de lip minder snel barst.

Bloedend tandvlees

In de basis geneest tandvlees vrij snel en kan een klein wondje geen kwaad. Echter kan door een klap of val, trauma aan het tandvlees zo erg zijn dat de wond tot op het bot is of kan de wond dermate groot zijn dat deze gehecht dient te worden.

Dode tand

Een tand bestaat uit verschillende lagen. De binnenste laag, de pulpa, bestaat uit bindweefsel met bloedvaten en zenuwdraden. Bloed voorziet de cellen in ons lichaam van zuurstof en voedingstoffen. Door trauma (bijvoorbeeld van een harde klap tijdens boksen) kunnen de bloedvaten in de binnenste laag van de tand barsten of scheuren waardoor deze toevoer van zuurstof en voedingstoffen stopt. Met als uiteindelijk gevolg dat de tand kan afsterven. Dit is zichtbaar doordat de tand verkleurd. Is de tand eenmaal afgestorven kan dit helaas niet meer hersteld worden.

Afgebroken tand

Door een val of klap op je mond kan er een tand afbreken. Deze schade kan wel worden gerepareerd, maar het zal altijd een kwetsbare plek blijven en er is vaak kleurverschil zichtbaar.

Contact

E-Mail:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bel mij:

0592-785743